Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

söndag 16 juni 2013

Äggfri Pavlova med äggfri lemoncurd

När jag härom dagen skulle baka tårta inför avslutningen ville jag göra något annorlunda. Sonen är inte jätteförtjust i tårtor, så varför inte göra maräng?! Jag valde att försöka mig på att göra en Pavlova med lemoncurd, mjölk-, spannmåls- och sojafri grädde och mango, jordgubbar och banan.

Receptet på Lemoncurd har jag hittat på Flickan och kakorna som i sin tur har hittat receptet på denna amerikanska receptsite. Jag såg att Flickan och kakorna även hade recept på en passionsfruktscurd vilket också låter mumsigt!!

Börja med att göra marängen. Jag valde att göra en stor marängbotten, men man kan med fördel göra portionsmaränger för att slippa gisslet med tårtspadar som hamnar i fel tårta.

Äggfri Maräng
Ugn 125°c

3½ dl socker
1 dl vatten
4 gelantinblad

Koka ihop sockerlagen och låt den småputtra i ca 10 minuter.
Lägg under tiden gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
Häll över den varma sockerlagen i en bunke, krama ur vattnet ur gelantinbladen och lägg ner i sockerlagen. Blanda så gelantinbladen smälter. Vispa med elvisp och beväpna dig med tålamod, för du får vispa länge. Massan ska vara seg och räkna med att stå och vispa i ca 5-8minuter. Bred ut till önskad form och storlek - jag valde att göra min rund, ca 28-30 cm i diameter.
Grädda på mittersta falsen i 1 timme, stäng sedan av ugnen och låt den stå i minst en timme till.

Äggfri Lemoncurd ca 1½ dl

0,6 dl kallt vatten
1,2 dl socker
3½ msk Maizena
en nypa salt
0,6 dl färskpressad citronsaft
2 tsk finrivet skal från ekologisk citron

Blanda vatten, socker, Maizena och salt i en kastrull och blanda väl. Koka upp under omrörning, sänk därefter värmen och låt småsjuda under fortsatt omrörning tills det börjar tjockna och därefter ytterligare 2-3 minuter. Ta av kastrullen från värmen, häll över blandningen i en glasskål och tillsätt citronsaft och citronskal. Rör samman noga och ställ sedan att svalna i rumstemperatur. Förvara i kyl - håller sig 3-4 dagar (om du inte hinner äta upp den innan!). Rör runt igen innan servering. Tänk på att blandningen blir lösare i rumstemperatur, så ta ut den en stund innan den ska användas.

Grädde utan mjölk, spannmål och soja

Som grädde använde jag Hu-La-La Plus en underbar ersättning för grädde i tårtor och desserter.
Finns att köpa på Allergeko i Göteborg.

Färska bär och frukter efter tycke och smak

Jag toppade med jordgubbar, mango och banan.

1 kommentar:

  1. Fantastiskt recept, som borde passa många allergiker. Förstår att tårtan blev uppskattad. Ha en fortsatt fin söndag!

    SvaraRadera