Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

måndag 17 juni 2013

Mörka frallor

Visst blir glutenfritt bröd ofta blekt och tråkigt!? Pröva dessa frallor så blir du glatt överraskad.

Ugn 225 grader celsius

7 dl vatten
2 tsk fiberhusk
1/2 dl fibrex
1 1/2 tsk salt
1 msk olja
1 msk vit sirap
1 msk nyponmjöl
1 paket jäst
75 g majsmjöl
200 g jyttemjöl original
335 g (=5 dl) semper grovmix.

Blanda 6 dl vatten med fiberhusk, fibrex, salt, olja, sirap och nyponmjöl, låt svälla i ca 10 minuter.
Lös upp jästen i 1 dl vatten och blanda ner i ovanstående blandning, tillsätt majsmjöl och jyttemjöl och mixa i assistenten eller med degkrokar. Tillsätt grovmixen lite i taget. Forma frallorna till önskad form och låt sedan jäsa minst 45 minuter under fuktad bakduk - sommartid kanske något kortare tid då det är varmt och fuktigt. Frallorna gräddas på mittersta falsen i ca 18-20 minuter.
De sista 5 minuterna brukar jag låta ugnen stå på "browning" och då går den upp på maxtemperatur - passa noga så att frallorna inte bränns!

2 kommentarer:

  1. Låter som ett härligt recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan med fördel tillsätta olika kärnor eller fröet för mera tuggmotstånd.

      Radera