Etiketter

allergier (22) Barnmat (19) Besvikelser (6) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (24) Vegan (16) Vegetarisk (18)

söndag 13 februari 2011

Grova glutenfria frallor


Jag tycker om att ha i annat än bara mjölmix när jag bakar till tösen - hon behöver också fibrer precis som oss andra. Modifierade ett visserligen glutenfritt recept, men det innehöll mjölkprotein. Gjorde degen fastare än jag normalt gör och det blev en mycket god fralla om jag får säga det själv. Skulle nog behövt att jäsa lite längre än vad jag hade tid med igår - vi var hungriga när jag bakade - så det har jag redan lagt till i receptet nedan.

Ugn 225 grader
Naturligt Glutenfria Grovfrallor

1 pkt jäst
1 dl fibrex
1 msk fiberhusk
2 msk olivolja (eller annan olja)
5 dl vätska (jag använde risdryck)
½ dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
1 dl rapsy frutty (färdigblandad såklart!)
500 g grovmix (1 paket)
150 g finmix

Smula jästen och lös i lite av den fingervarma vätskan. Tillsätt resten av degvätskan, fibrex, fiberhusk, olja och linfrön - låt stå och svälla i 10-15 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ca 10 min i assistent eller liknande. Ta upp degen på et mjölade bakbordet, dela i 16 likstora delar och rulla frallor. Låt jäsa under fuktig bakduk i ca 1 timme. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.
Jag är trött på blekfisiga bröd, som de glutenfria ofta blir, så därför penslade jag på lite olivolja när 5 minuter av baktiden återstod (sätt gärna på grill eller extra övervärme!) - håll dock koll så att de inte blir brända istället :-)

1 kommentar: