Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

måndag 20 september 2010

Lite av varje och köttfärslimpa....

Jag fick frågan här om dagen om det inte var jobbigt med alla dessa olika allergier i familjen och började fundera lite kring det. Visst kan det kännas lite motigt ibland, men liksom allt annat så blir det en vana att leva med allergier. Jag tycker inte att det är besvärligt med den lagade maten, där det oftast går rätt lätt att anpassa till alla.

Dottern kan utan besvär äta ris, potatis och quinoa (som hon tyvärr inte gillar längre) och rent kött (alltså inte halvfabrikat) är inga problem. Köper man färdigkryddat/marinerat kött måste man ALLTID läsa på innehållsförteckningen. De flesta korvsorter som finns är tydligt märkta, så där brukar det också vara ok. Färdiga köttbullar finns att köpa, men där gäller det att läsa noga på innehållsförteckningen.

Det man ska tänka på när man lagar mat till oss är att steka i olja istället för smör/margarin eller använda mjölkfritt margarin. Observera att vegetabiliskt margarin inte är mjölkfritt, utan använd endast de (Carlshamn och Milda) som är märkta "Mjölkfritt Margarin"!

Det luriga är såsen. Jag använder en ofta kokosmjölk som bas, men även tomatbaserade såser funkar då lilleman inte äter riktigt samma mat som oss andra ännu. Användes buljong måste man läsa noga på innehållsförteckningen då en hel del av dem innehåller vetemjöl. När jag ska reda såsen använder jag alltid Maizena+vatten. Tänk på att INTE använda Maizena Redning, då den innehåller mjölk.

Gjorde en jättegod köttfärslimpa härom dagen, funkar bra även om man inte är allergisk.

Köttfärslimpa

1,2 kg blandfärs eller nötfärs
2 klyftor vitlök
1½ dl PO Fiber
3 dl vatten
3 msk Dijonsenap
2 tsk salt
vitpeppar

Blanda ihop vatten, PO fiber, salt och peppar och låt det svälla i 5-10 min. Hacka vitlöken fint.
Blanda ihop alla ingredienser. Pressa ned färsen i en avlång stor brödform (behöver inte smöras). Gräddas på 175 grader i mitten av ugnen i ca 1 timme 10 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar