Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

fredag 17 juni 2011

Skolavslutning, tårta och annat...

Gjorde tårta till skolavslutningen och den blev riktigt mumsig faktiskt, men lite för fuktig - därmed inte lika tilltalande för ögat som för gommen ;-)


På vår skola firas sommaravslutningen med ett rejält tårtkalas och i år var det ca 230 tårtor uppdukade. Av dessa var ca 16 allergitårtor (de har ett eget bord) - 3 av dessa var glutenfria. I år var det inga som helst problem med att tårtspadarna hamnade på vift, men dock att tårtspadarna får grädde på sig när folk knör ihop flera tårtbitar på samma tallrik. Det blev till att leka "tårt-polis" i år med - suck!

Ugn 200 grader (varmluft)

Tårtbotten
1 msk No Egg
1½ msk vatten
½ dl linfröavkok
1½ dl socker
2 msk flytande mjölkfritt margarin (Carlshamns)
1 tsk bakpulver
3/4 dl potatismjöl
2 msk Semper Fin Mix

Vispa ihop no-egg och vatten med elvispen och tillsätt sedan linfröavkoket lite i taget. Vispa tills det är luftigt. Häll i socker och fortsätt att vispa kraftigt i minst 4-5 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät smet. Häll i smörad och bröad (po-fiber) randform och grädda i ugnen i ca 9 minuter. De är rätt sköra men smakar utmärkt - ska nog inte att lägga ihop tårtan mer än ett par timmar i förväg, för bottnarna blir för mjuka - eller så var fyllningen för fuktig.

Mamsen gjorde ena fyllningen, så recept kommer senare.

Jag försökte göra en panna cotta, men tyvärr misslyckades den (ville inte göra den på kokosmjölk!) så det fick bli kokmarsán kräm där den misslyckade panna cotta fyllningen fick dryga ut det hela.

Klädde tårtan med mmf (marshmallow fondant) i lila, vilket tände stjärnor i många småbarnsögon.

MMF
200 g marshmallows (läs ordentligt på förpackningen)
2 msk vatten
500 g florsocker + till utkavling

Olja en glasskål lägg i marshmallows och vatten och kör i 30 sek i micron. Rör om och kör ytterligare 30 sek, upprepa detta tills all marshmallow har smält - ca 2 minuter.

Olja en bunke och tillsätt ca 400 g florsocker, gör en grop i mitten och häll i marshmallowblandningen. Blanda väl med slev och tillsätt de resterande 100 g lite i taget. Tag upp "degen" och knåda den på bakbordet som är pudrat med florsocker. Tillsätt i detta skedet den färg du vill ha. Traditionella hushållsfärger innehåller stor andel vatten, så satsa på färger deciderade för tårtdekorationer eller var beredd på att det går åt mycket mer florsocker. Låt massan vila över natten eller längre (håller ca 3 veckor). Ta ut önskad mängd och kavla den på bakbord pudrat med florsocker och klä din tårta eller bakelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar