Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

onsdag 31 augusti 2011

Dansk äppelkaka - æblekage


Uppdaterar och flyttar upp detta inlägget som jag har skickat in som bidrag till månadens sötsak, denna gång på temat lättlagat. Passar bra så här i (äppel)skördetid och är mumsigast om den får stå till sig lite.

Gjorde den till en "potluck" (knytkalas) när jag bodde i USA och den möttes först med skepsis då den inte har utseendet med sig. När folk sedan smakade, så var alla mina skålar med äppelkaka plötsligt borta! Att kalla det en kaka är faktiskt missvisande, mer som en pudding eller tiramisú, men god är den i vilket fall som helst.
Vill man "fuska" så går det att göra på köpt äppelmos, men allra godast blir det ju att göra den själv.


1 kg äpplen av valfri sort
125-175 g socker
en bottenskyla vatten (ca ½-1 dl)

Skala och kärna ur äpplena, skär sedan i mindre tärningar. Koka äpplen med en bottenskyla vatten, glöm ej att lägga på locket, tills äpplebitarna är mjuka och faller isär. Rör mosen slät och söta efter smak och tillsätt ev. lite vanilj. Låt svalna.

Kagerasp = Kakströbröd
75 g mjölkfritt margarin
150 g glutenfritt ströbröd (jag använder Moilas)
75 g socker

Blanda ströbröd och socker. Smält margarin i stekpannan och häll på ströbrödsblandningen. Låt blandningen rostas under ständig omrörning tills den får en gyllenbrun färg (när sockret har smält).

Lägg lagvis i skål, börja och avsluta med ströbröd - det brukar bli ca 4-5 lager.

Servera med vispad grädde av valfri sort. Vi har ris spraygrädde till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar