Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

lördag 13 augusti 2011

Thai-inspirerade fiskkakor


Vi har varit försiktiga med fisk ett tag, då vi har haft misstankar om att lilleman har reagerat på det, framför allt lax. När vi senast var på allergimottagningen testades han för fisk (torsk) med pricktest, men det gav inget utslag. Detta är ju ingen absolut sannning, då hans andra allergier inte heller har visat sig på pricktest. Läste i en av allergiskrifterna på mottagningen att det är vanligt att reagera på lax, trots att man inte direkt har en fiskallergi - detta beror på att lax innehåller mycket histamin. Efter det negativa pricktestet har vi serverat fisk ca 1 gång/vecka, men lilleman ratar nästan allt vad fisk heter, så det kanske är så att han håller sig borta från det av en anledning....

Nåja, för att komma till receptet...
Jag har kommit in i en svacka, där jag är trött på vår vanliga mat som verkar gå i repris varannan vecka och har därför sökt nya maträtter och recept med ljus och lykta. Detta receptet var ett min man hittade på BBC - som vanligt krävdes det lite justeringar, men resultatet var strålande. Då vi ju är 6 personer i vår familj och nu sommartid ofta har ett antal "lånebarn" (barnens kompisar) hemma gjorde jag storkok och det räckte lätt till 2 vuxna och 6 barn. OBS!! Här gäller det att ha framförhållning, för färsen måste vila MINST 2 timmar innan den tillagas. Laga och njut!

1 röd paprika skuren i små tärningar
½-2 chilipeppar, finhackade. Vi tog ½ med tanke på barnen.
3 msk koriander (torkad)
6 salladslökar skivade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 stjälkar citrongräs finhackade
2 msk fisksås
800 g fiskfilé (vit) skuren i tärningar
1,5 dl kokosmjölk
1 tsk No Egg

Kör paprika, chili, koriander, salladslök, vitlök, citrongräs och fisksås i matberedaren tills allt är finfördelat. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop till en jämn färs. Låt färsen vila i kylskåp i minst två timmar. Häll generöst med neutral olja i en stekpanna, oljan ska nå halvvägs upp på fiskkakorna. Forma färsen med en dessertsked till fiskbullar och stek ca 4 minuter på varje sida. Servera med jasminris och thai-chilisås.1 kommentar:

  1. Låter riktigt, riktigt gott! Jag brukar också göra fiskbullar ibland, men har aldrig gjort dem med kokosmjölk, så det får jag nog testa nästa gång. F ö tycker jag du är fantastisk som orkar hitta matglädje och variation med alla olika allergier ni tampas med! Det kan inte vara lätt. Hoppas det rättar till sig med åren, det brukar ju kunna göra det. Må så gott allihop!

    SvaraRadera