Etiketter

allergier (22) Barnmat (19) Besvikelser (6) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (24) Vegan (16) Vegetarisk (18)

onsdag 22 december 2010

Linser med smak av Indien

Efter att ha ätit massor av julmat, godis och annat gott, passar det bra med lite vegetarisk, kalorifattig mat med massor av smak. Vi gjorde denna rätt ofta innan barnen kom, men vare sig linser, champinjoner eller spenat tillhör deras favoriter, så det var ett tag sedan vi serverade den. Tror baske mig att jag ska sätta upp denna på menyn i mellandagarna.

1 msk neutral olja
2 klyftor vitlök - finhackade eller pressade
7½ dl skivade champinjoner
3½ dl skivade morötter
1 l buljong (grönsaks eller kyckling)
2½ dl okokt ris (basmati eller jasmin)
2½ dl röda linser
1 msk riven ingefära
1½ tsk malen koriander
1½ tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
½ tsk salt (kan uteslutas med tanke på buljongen!)
1/4 tsk svartpeppar
200 g spenat

Topping - egentligen hör det till en klick curry-crème fraische på toppen, men jag har faktiskt inte testat att göra den med Rapsy utan har ätit utan. För er som kan äta mjölkprodukter blandar 1½ dl cf med ½ tsk curry.

Fräs vitlök, champinjoner och morötter i oljan, sänk värmen och låt grönsakerna mjukna under omrörning - ca 5 minuter. Tillsätt kryddor, ris, linser och buljong och låt det koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock i ca 20 minuter tills riset och linserna är mjuka, rör om ibland. Rör i spenaten, lägg på locket och låt puttra i ytterligare 4-5 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar