Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

lördag 11 december 2010

Lussekatter igen...


Har gett mig på att omvandla ett av kompisens favoritrecept på lussebullar. Dottern påpekar förnuftigt att det faktiskt heter lussekatter, men kärt barn har ju många namn; saffransbullar, lussebullar, saffranskusar..... tja, det finns säkert fler namn. Detta receptet har blivit omgjort till att vara mjölkfritt, äggfritt och spannmålsfritt (och därmed ju också glutenfritt). Det är inte den lättaste degen att arbeta med och jag har definitivt gjort lussekatter som ser finare ut, men dessa smakar mycket gott.

Ugn 250°c

½ paket jäst
25 g mjölkfritt margarin
2,5 dl risdryck
½ tsk salt
1 msk vit sirap
1½ tsk fiberhusk + 1½ dl vatten
450 g Semper Fin Mix
1 påse saffran

75 g mjölkfritt margarin
½ dl socker

Smält margarin och tillsätt risdryck och låt det bli fingervarmt. Smula jäst och tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Vispa ner fiberhusk+vatten i resterande degspad och låt stå och svälla i ca 5 minuter. Stöt under tiden saffran i mortel med lite socker. Tillsätt salt, sirap, degspad, saffran och Fin Mix. Arbeta degen väl, gärna i maskin. Låt jäsa i 1 timme under fuktad bakduk. Rör socker och margarin poröst med elvispen. Blanda ner margarinblandningen i degen*. Mjöla bakbordet väl, ta upp lite av degen/den tjocka smeten i taget och forma till lussekatter. Degen är mycket svårarbetad, men det är det värt. Garnera med russin. Låt jäsa i 30 minuter. Jag penslade inte mina lussebullar, men det gör man som man vill.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

*Jag gjorde enligt receptet, men funderar på om det inte är smidigare att blanda ner margarinblandningen innan jäsning?! Enligt orginalet ska saffranet ner i margarinblandningen, men det kändes som det skulle bli svårt att få en jämn blandning av saffran i den färdiga degen. Lämna gärna kommentar om hur DU har gjort.

1 kommentar:

  1. HEJ bakade saffransbullarna och la i sockret uppvispat med smöret och de blev jättebra. La i mer fin mix så de blev hanterbart och gjorde runda bullar och fyllde med en blandning av smör, kanel,socker och skållad och hackad mandel( för den som tål det)./ Mia

    SvaraRadera