Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

lördag 27 november 2010

Äggfri maräng....


Ja, det går faktiskt att göra äggfria maränger. Har precis gjort en marängtårtbotten tills familjekalaset senare idag. Tänkte helt enkelt bara toppa med en vaniljsås/kräm och massa frukt. Receptet på marängbotten kommer här.

Ugn 125°c

3½ dl socker
1 dl vatten
4 gelantinblad

Koka ihop sockerlagen och låt den småputtra i ca 10 minuter.
Lägg under tiden gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
Häll över den varma sockerlagen i en bunke, krama ur vattnet ur gelantinbladen och lägg ner i sockerlagen. Blanda så gelantinbladen smälter. Vispa med elvisp och beväpna dig med tålamod, för du får vispa länge. Massan ska vara seg och räkna med att stå och vispa i ca 5-8minuter. Bred ut till önskad form och storlek - jag valde att göra min rund (nåja, så gott det gick i allla fall) ca 28-30 cm i diameter. Grädda på mittersta falsen i 50 minuter, stäng sedan av ugnen och låt den stå i minst en timme till.

2 kommentarer:

  1. Marängen var något seg i mitten, men härligt spröd i övrigt. Kan nog vara en idé att grädda den någon kvart längre, om man inte tycker om seg maräng vill säga.

    SvaraRadera
  2. För att göra den veganvänlig, kan man ta agaragar istället?

    SvaraRadera