Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

måndag 8 november 2010

Majas Grova Bröd


Eftersom jag gjorde mycket linfröavkok igår, hade jag massa linfrön över. Synd att bara slänga dem i soporna, så varför inte slänga ner dem i en deg istället?! Igår bakade jag faktiskt (naturligt) glutenfritt bröd, annars bakar jag ju som sagt mest frallor när jag bakar "utan allt". Brödet blev saftigt och gott och dottern var glad för att äntligen få ändskivan på ett bröd ;-). Ska bli spännande att se hur brödet blir när det tinas/rostas, för jag upplever att en del bröd blir svampiga efter de varit frysta.

Ugn 200 °c

1 pkt jäst (50g)
6 dl ljummet vatten
1 msk fiberhusk
1 dl hirsflingor
1 dl kokta linfrön (från avkoket)
1 dl Fibrex
½ dl neutral olja
1 tsk salt
525 g Finax Naturligt Glutenfri Mjölmix

Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt resten av vattnet, fiberhusk, Fibrex och hirsflingor, rör om och låt stå i ca 10 minuter för att svälla. Tillsätt linfrön, olja och ca hälften av mjölmixen, blanda väl. Tillsätt resterande mängd mjöl i omgångar, tänk på att en glutenfri deg alltid ska vara mycket klibbigare i konsistensen än en "vanlig" deg. Arbeta degen väl i ca 5-6 minuter. Forma degen direkt på bakplåten, jag gjorde ett stort runt bröd. Täck över med en fuktad bakduk, detta för att inte degen ska torka ut och få svårt att jäsa. Låt jäsa i ca 1½ timme. Baka på mittersta falsen i ca 45 minuter.

8 kommentarer:

  1. Blev helt ok att rosta och jag hörde inga negativa kommentarer från dottern :-)

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag är en mamma till två multifödoämnesallergiska barn. Blev jätteglad när jag hittade din blogg, recepten verkar jättebra. misslyckades VÄLDIGT med min kladdkaka härom veckan, så nästa gång provar jag ditt recept. jag bloggar lite själv, hinner tyvärr inte så mycket,men om du vill finns det kanske lite recept som du vill ha. www.kokasoppapaenspik.blogspot.com

    med vänliga hälsningar Karin Dahl

    SvaraRadera
  3. Hej! Kul att du har hittat hit. Jag har redan varit inne och sneglat på din blogg, men har inte prövat några av recepten ännu. Hoppas att du hittar något som passar er. Mvh Maja

    SvaraRadera
  4. Hej Maja! har du något bra recept på knäckebröd?

    Hälsningar Karin

    ps. chokladkladdkakan blev verkligen så suverän som du beskrivit. ännu godare var den dagen efter faktiskt. tog i lite mintchoklad från plamil. riktigt mumsigt! ds

    SvaraRadera
  5. Hej Karin! Har faktiskt inte försökt mig på knäckebröd ännu, men det är kanske dags nu?!

    Kul att du tyckte om kladdkakan - testade du att göra glassen till också? Tycker att det är en härlig kombination med det syrligt kalla mot det söta i kladdkakan.

    SvaraRadera
  6. Hej! Nej glassen provade jag inte, det ska jag göra nästa gång.
    Hittade för övrigt ett bra recept på knäckebröd som jag bakade häromdagen. Lägger upp det på min blogg. Lättbakat var det och brödet blev så där sprött och fint som man vill ha det.
    Hälsningar Karin

    SvaraRadera
  7. Hej,
    undrar om du kan ange dl mått eller liknande istället för gram - tänker på den glutenfria mjölmixen.. Är inte så bra på sånt :) tackar på förhand
    //Sanna

    SvaraRadera
  8. Jag brukar ange i gram för att vi packat måtten olika, men jag ska ta det i beaktande när jag lägger upp nya recept. På sempers mjölmixer har jag för mig att det står hur många gram en dl är - lycka till.

    SvaraRadera