Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

söndag 21 november 2010

Ljusa frallor.


Helgen har gått i kalasens och bakningens tecken och nu har jag frysen full med småkakor och dotterns eget frysfack till bredden fyllt med bröd. Släkten var hembjuden för att fira tösens födelsedag och då vi blev 15 st, var det lättast att baka bröd istället för att stå och laga mat åt ett helt kompani. Bakade glutenfri foccacia - mmmmmm.... - och slängde ihop ett nytt recept på naturligt glutenfria frallor - mjölkfria också såklart. Det är inte lätt att få fin färg på bröden när de är äggfria, men denna gången penslade jag med ljus sirap utrört i lite vatten. Liiiite färg fick de, men fortfarande bleka - men de smakad gott i alla fall!

Bakade även 3 olika varianter av mördegskakor: Choklad med pärlsocker runt, Marsánkakor med råsocker runt och ljusa chocolate chip cookies - alla var naturligtvis äggfria, mjölkfria och naturligt glutenfria. Grundreceptet hittar du här. Till Marsánkakorna bytte jag ut 100 g av mjölmixen mot kokmarsán. Chocolate chip cookies är enligt grundreceptet med ca 75 g hackad choklad i. Jag använde Plamils mjölkfria "mjölkchoklad" men det går minst lika bra att använda en god mörk mjölkfri choklad. Ett tips är att hacka chokladen rätt så fint, annars blir det svårt att skära kaklängden i skivor.

Nog pratat om annat, här kommer receptet på frallorna:

Ugn 225°c
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl äppeljuice
2 tsk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk honung
3 msk olja
550 g Semper Grov Mix
100 g Finax Naturligt Glutenfri Mix

Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, äppeljuice, fiberhusk, salt och honung. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Tillsätt olja och mjölmixer och arbeta degen väl. Det var en ren slump att det blev olika sorters mjölmixer, men det var det som fanns till hands. Med välmjölade händer forma den kletiga degen till frallor, klipp ett kryss i toppen och låt jäsa under fuktad bakduk i ca 45 minuter. Pensla med sirapsvatten och strö på sesam- och vallmofrön.
Grädda på mittersta falsen i 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar