Ugn 250 grader
1 paket jäst (50 g)
5 dl vatten
2 msk fiberhusk
1 dl PO-fiber
1 tsk salt
½ dl olja - gärna neutral
475 g Semper Grov Mix
Vallmofrön eller sesamfrön
Smula jästen och tillsätt lite av det fingervarma vattnet och rör runt för att lösa upp jästen. Tillsätt fiberhusk, PO-fiber och salt - rör runt och låt svälla i ca 5-10 minuter. Tillsätt olja och hälften av mjölmixen, blanda kraftigt med en slev. Tillsätt resterande av mjölmixen lite i taget, i slutet är det lättare att blanda för hand än att använda sleven. Degen får gärna vara lite kladdig, men det ska gå att rulla bullar av den. Dela i ca 12-14 bitar och rulla bullar av dem, sätt med lagom avstånd på en bakplåtsklädd plåt. Täck och låt jäsa i lite över en timme.
Pensla med honungsvatten, kaffe, vatten eller rismjölk. Strö på vallmofrön eller sesamfrön.
Kan med fördel penslas med ägg om man tål det, men märk fryspåsen noga så att du inte glömmer att de innehåller ägg. Jag har mer än en gång fått rata saker från frysen, då jag inte kommer ihåg vad jag har använt att pensla med - better safe than sorry är mitt motto i det läget!
Grädda på mittersta falsen i ca 12 minuter.
Allergirecept mestadels, men även lite om vardagen om att vara mamma och fru till födoämnesallergiker. Tillsammans är de mina allergiska mot spannmål, sojaprotein, mjölkprotein, ägg, mandel, jordnötter, cashewnötter, hasselnötter, valnötter, kärnfrukter, stenfrukter, kiwi, bananer, rå morötter, tomat, ärtor, krabba. Puh!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar