Etiketter

allergier (23) Barnmat (19) Besvikelser (7) Bröd (22) Dessert (16) Fika (43) frukost (11) Intro (1) Jul (14) Länkar (9) Mat (64) Meny (4) Recept (122) Tips (22) Uppdatering (25) Vegan (16) Vegetarisk (18)

fredag 15 oktober 2010

Lite av varje...

Ikväll vankades det pizza, vilket inte är det enklaste utan spannmål och ost. Jag hade en hembakad pizzabotten i frysen, god men lite hård, och såklart har jag glömt att spara receptet - suck!! Istället för ost ringlar jag över lite "risgrädde" (Isola Bio) och det blir himla gott. Risgrädden innehåller: Vatten, ris, kallpressad solrosolja, förtjockningsmedel (carobmjöl) och havssalt. Finns att köpa i välsorterade ICA affärer.

Frukost..... Jag har fått många frågor om vad man kan servera dottern till frukost, då vi sällan/aldrig äter mackor till frukost. Just nu äter tösen bara Rapsy Frutty, som vi blandar med fruktpuré eller sylt, toppat med müsli och Flakes & Fibre (Semper).

Vi varierar med att lagar gröt ibland, favoriterna varierar men just nu står sagogrynsgröt högt i kurs. Tyvärr är sagogryn svåra att få tag på, det gick att köpa i vår lokala ICA butik förr, men nu har de svårt att få tag på det. Får väl åka till Danmark och "direktimportera" ett par kartonger :-P

Sagogryn är små runda gryn gjorda av potatisstärkelse.
Polenta liknar mannagryn i konsistensen men är gjorda av majs.
Minutris (Pama) är risflingor - fusk tomtegröt kallas det här hemma :-)
Grötris är hela riskorn, men det hinns aldrig med att kokas på morgonen. Tösen tycker bäst om när vi kokar den med mandelmjölk.
Boveteflingor, är som namnet säger, flingor av bovete (nej har inget med vete att göra)
Hirsflingor, är som namnet säger, flingor av hirs
Vare sig bovete eller hirs gillas av tösen, då smaken är mycket speciell, nåja förutom i chokladbollar ;-)

2 kommentarer:

  1. ett tips till pizzan är att göra en sås av havregrädde och mjölkfri mjukost som vispas samman. Om man nu tål havre och soja (som osten är baserad på) Annars kan man använda carlshams "god i maten" som är lite tjockare än vanlig havregrädde.
    Tål man inte havre men soja kan man ta sojagrädde och mixa med lite matolja (helst med en s.k mjölkvisp)

    SvaraRadera
  2. Mmmm, men problemet för oss är ju att både havre och soja faller bort - tyvärr! Jag kan inte komma på något annat att ha på istället för ost, eller så ska man helt enkelt skippa tänket "istället för" och skapa en helt ny pizzatopping.

    SvaraRadera